Tinkering

 

Aangereikt door:

Tamara Pinos Cisneros van het Lectoraat Lectoraat Digital Life, Play & Civic Media.

De methode Tinkering wordt gebruikt om bestaande objecten te demonteren en vervolgens componenten samen te voegen zodat je het bestaande object kunt repareren of verbeteren. Je kunt met van alles werken, zo kun je met online tools aan de slag maar ook met speelgoed, kleding, voertuigen, etc. Niks is te gek, er is geen goed of fout. Het gaat er vooral om dat je op een speelse manier gaat experimenteren en creativiteit gebruikt om tot nieuwe ideeën te komen. Het kan ook zijn dat het soms niet lukt, het is dan niet anders, maar dat is zeker geen probleem!

Hoe werkt het?

Fase 1: Starten

De methode wordt gebruikt om prototypes te maken, in het begin ben je nog erg aan het kijken naar wat de mogelijkheden zijn met de middelen die je hebt.

Fase 2: Zoeken van benodigdheden

Voor deze methode kun je allerlei soorten objecten gebruiken, verder ligt het geheel aan je creativiteit wat je ermee wilt doen. Het kan zijn dat je elementen aan elkaar moet lassen of dat je met Lego een constructie moet bouwen zodat de boel overeind blijft staan.

Wat vaak goed werkt is het combineren van iets elektronisch met iets totaal anders. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van een kledingstuk met een automatisch auto om zo een stoffer proberen te maken.

Vergeet niet dat deze methode ook gewoon online kan! Met verschillende tools, van programmeren tot kinderspellen kun je ook tot de meest creatieve ideeën komen.

Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het tof is om objecten te combineren en niet maar met één object te blijven werken.

Fase 3: Uitwerking

Je gaat op zoek naar objecten/tools die je zou kunnen gebruiken om je idee te kunnen bewerkstelligen. Je kunt ook zonder vooraf een idee te hebben met willekeurige objecten aan de slag. Afhankelijk van welke objecten dit zijn kun je ook materialen verzamelen zoals schroevendraaiers om deze zonder schade te demonteren.

Duur

Je kunt hier zoveel tijd aan besteden als je zelf wilt. Het ligt eraan met welke middelen je gaat werken en hoeveel middelen er zijn. Je gaat experimenteren en van alles uitproberen dus dan kan het proces best even duren.

Het kan ook zeker handig zijn om je project niet in een keer af te willen maken. Neem soms een stapje terug, ga iets anders doen of ga over een paar dagen verder. Misschien heb je in de tussentijd wel andere ideeën opgedaan!

Resultaten

Het uiteindelijke resultaat van het Tinkering proces is een samensmelting van verschillende tools, deze tools vormen nu een nieuw product dat nog niet eerder is ontworpen. Bij Tinkering weet je vooraf niet wat het resultaat zal zijn en je moet bereid zijn om risico’s te nemen want daar kun je van leren ongeacht hoe goed of slecht het resultaat van je handelingen uitpakken. Door dit te doen kun je op nieuwe mogelijkheden stuiten die eerder nog niet waren bedacht, onderzoekers maken gebruik van de methode om op nieuwe ideeën te komen of om bestaande producten te verbeteren.

Een voorbeeld van één van de resultaten is een blauw geverfde dinosaurus op wielen met lichtjes en geluid, er zijn verschillende (bestaande) tools gebruikt waar iets nieuws uit is gekomen. (Zie foto 2)

Welke data kun je verzamelen?

In dit geval kun je erachter komen hoe je bestaande objecten op een andere manier zou kunnen gebruiken, ook leer je hoe deze objecten in elkaar kan zetten door ze te demonteren/ontleden en vervolgens bepaalde componenten te combineren.

Moeilijkheidsgraad

Omdat je veel kanten op kunt met deze methode is het lastig om de moeilijkheidsgraad te bepalen, het ligt eraan welke objecten/tools er gebruikt worden en wat er uiteindelijk mee gedaan gaat worden.

Voor- en nadelen

Voordelen

  • Je leert hoe bepaalde objecten/tools in elkaar zitten waardoor je op nieuwe ideeën kunt komen of er anders naar kan kijken
  • Je creativiteit kan alle kanten op! Er is namelijk geen goed of fout.

Nadelen

  • Het kan moeilijk zijn om bepaalde ideeën te bewerkstelligen omdat je de materialen er niet voor hebt
  • Je moet het van je creativiteit hebben, voor sommige mensen werkt dit in hun voordeel en voor anderen misschien niet. In veel gevallen zul je met je handen bezig zijn, als je handig bent kan dit in je voordeel werken.
  • Wanneer je niet bekend bent met een bepaalde tool, moet je deze eerst leren voordat je echt een de slag kunt gaan.

Tips en tricks

  • Neem soms afstand van je project, laat het even rusten en ga op een later moment weer verder.
  • Online en offline kun je ook combineren! Je hoeft niet per se met dezelfde tools te blijven werken.
  • Laat je inspireren door anderen, kijk bijvoorbeeld rond op Pinterest of op de database van de online tool die je gebruikt.
  • Onthoudt dat er geen goed of fout is.

Gerelateerde methoden

Doordat Tinkering wordt gebruikt om bestaande objecten te demonteren om er vervolgens iets anders van te maken zijn de volgende methodes gerelateerd:
· Moodboard
· Thinking aloud

Moodboard omdat voordat je begint met het maken van een ontwerp het je kan helpen een sfeer of gevoel te beschrijven van het beoogde product. Dit doe je door een fysieke of digitale collage van afbeeldingen, typografie en kleurenpaletten bij elkaar te zetten om iets te beschrijven. Moodboards zijn essentieel onderdeel van veel esthetische ontwerpprojecten, met name voor de communicatie tussen stakeholders/belanghebbenden.

Thinking aloud zodat je de redenen achter gebruikersgedag begrijpt of de mentale modellen van de gebruiker in een user test. Dit doe je eigenlijk nadat je Tinkering op je product hebt toegepast. Je vraagt gebruikers om hardop te denken door alles wat ze denken te zeggen. Dit moeten ze doen terwijl ze een taak uitvoeren in een user test. Omdat hardop denken nogal onnatuurlijk is, herinner je je gebruiker er regelmatig aan om zijn of haar gedachten te blijven uiten.

Bron: cmdmethods.nl


Bron afbeelding: theconstructionzone.files.wordpress.com

Studenten van de minor 2019/2020