Tinkering redesign

~Attempt to repair or improve something in a casual or desultory way. ~

Aangereikt door:

Tamara Pinos Cisneros van het Lectoraat Lectoraat Digital Life, Play & Civic Media.

De methode tinkering redesign wordt gebruikt om bestaande objecten en logo’s te vernieuwen. Het idee erachter is om onderdelen uit het vorige ontwerp terug te laten komen in een compleet nieuw design. Dit kan gedaan worden door bestaande voorwerpen of digitale componenten uit elkaar te halen en opnieuw in elkaar te zetten.

Hierdoor krijgen de oude componenten een andere, onverwachte functie en kan er iets compleet nieuws ontstaan.

Het belangrijkste is dat er geëxperimenteerd wordt en dat iedereen zijn creativiteit de vrije loop laat.

 

Doel methode

Het doel van deze methode is het opnieuw ontwerpen en itereren van objecten en logo’s door componenten uit het vorige ontwerp te gebruiken op een andere manier.

 

Hoe werkt het?

Fase 1:

In fase 1 is het belangrijk dat je weet wat je wilt veranderen zo kan je een logo willen aanpassen of een bloempot willen upgraden. Niks is te gek en dat is

 

belangrijk om te onthouden in dit proces. Ook is het fijn om vast op zoek te gaan naar andere materialen en voorwerpen die potentieel een onderdeel van het nieuwe ontwerp kunnen vormen.

 

Fase 2:

 

Wanneer je hebt gekozen wat er in een nieuw jasje gestoken wordt is het belangrijk om te kijken uit wat voor verschillende onderdelen het gekozen object bestaat. Een bestaand logo kan het bestaan uit verschillende vormen kleuren en letters. Bij een fysiek object is het net iets anders, dit bestaat vaak uit meerdere onderdelen die aan elkaar vastzitten.

Om alles soepel te laten verlopen is het handig om basis gereedschappen bij de hand te hebben. Vervolgens start je met het demonteren van jouw gekozen object(en).

 

Fase 3:

Fase 3 is de combinatie fase. In deze fase neem je de tijd om te experimenteren met combinaties van onderdelen en materialen. Door te experimenteren kan er bepaald worden welke onderdelen blijven bestaan en welke niet.

 

Benodigdheden

  • Gereedschap; schaar, schroevendraaier, tang, mes
  • Connectie materiaal; lijm, tape, schroeven, spijkers
  • Verschillende objecten en materialen

 

Moeilijkheidsgraad

Deze methode kan zo moeilijk worden gemaakt als je wilt. Het ligt aan de materialen die worden gekozen en de manier van monteren. Zo zal de moeilijkheidsgraad erg laag zijn voor een digital designer die deze methode digitaal toepast voor het ontwerp van een nieuw logo, terwijl deze methode erg moeilijk kan zijn voor dezelfde designer die nu aan de slag gaat met fysieke elektronica.

 

Voor– en nadelen

Voordelen

  • Je kan alle kanten op en stimuleert jezelf om te experimenteren
  • Je leert hoe objecten in elkaar zitten
  • Je leert verschillende tools te gebruiken

Nadelen

  • Het kan voelen of je je creativiteit moet forceren
  • Niet bekend zijn met bepaalde tools of materialen, deze moet je eerst leren kennen.

 

Tips en tricks

  • Digitaal en analoog kan je met elkaar combineren, ga bijvoorbeeld aan de slag om een logo te knutselen met verschillende materialen en digitaliseer dit later.
  • Neem de tijd voor je project, zo kan je het laten rusten en later met nieuwe ideeën eraan verder werken.
  • Bij gebrek aan materiaal kan je afval gebruiken of opzoek gaan op straat naar bruikbare materialen.

Nouel de Cneudt