The Love/Breakup Letter

Wat houdt de methode in?

In plaats van mensen direct te vragen wat ze wel of niet leuk vinden aan een bepaald merk, product of dienst, geeft deze methode inzicht in hun percepties door gevoelens te delen op basis van ervaringen uit het echte leven en interacties door het schrijven van een love- of breakup letter.

Waarom zou je deze methode gebruiken?

Wanneer je voor een dienst of product ontwerpt, kan het heel handig zijn om ervaringen mee te nemen in je onderzoek die mensen in hun leven hebben gehad met soortgelijke producten/diensten en merken. Deze methode biedt inzichten uit echte ervaringen die mensen hebben meegemaakt. Het kan een steentje bijdragen om zwakke punten te vinden of juist iets positiefs van een bepaald product/dienst te benoemen.

Participanten

Om deze methode uit te voeren heb je minimaal twee participanten nodig, maar om goed gebruik te kunnen maken van deze methode is het beter om er voor te zorgen dat er tussen de vier tot zes participanten meedoen. Dit vergroot de kans op meer inzichten. Deze methode kan gebruikt worden door verschillende partijen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de stakeholders, gebruikers en product teams van een bepaald product/dienst en merk.

Fase

Deze methode vindt plaats tijdens de idee en gebruikers exploratie fase.

Benodigdheden

  • Pen/computer
  • Papier/text editor

Tijdsduur

Deze methode duurt rond de 30- 45 minuten om uit te voeren, wanneer er tussen de vier en zes participanten meedoen. De methode kan in situaties waarin er minder participanten zijn, wat korter duren.

Uitvoering

Om deze methode uit te voeren begin je met twee voorbeeldbrieven: één love letter en één breakup letter. Deze ga je later in het proces met de deelnemers delen. Het is handig om in de brieven het project niet te benoemen, zodat de participanten niet op voorhand beïnvloed worden.

Wat ook belangrijk is om te weten is dat er tijdens het uitvoeren van deze methode veel van de participant wordt gevraagd op gebied van “creatief schrijven”. Dit kan een redelijke uitdaging zijn voor de participant, omdat een brief zonder goed en persoonlijk benadrukte emoties minder waardevol kan zijn voor de onderzoekers.

Welke data kun je verzamelen?

  • Unieke ervaringen van gebruikers over diensten/producten.
  • Emoties van de gebruikers.
  • Zwakke en positieve punten van een product/dienst.

Voor-en nadelen

Voordelen

  • Deze methode kan op afstand gebruikt worden. Het is een remote onderzoek methode.
  • Je leert ervaringen uit het echte leven van gebruikers.
  • Methode is heel simpel en makkelijk uit te voeren. Je hebt geen technische kennis nodig hiervoor.

Nadeel

  • Het kan voor gebruiker onduidelijk of moeilijk zijn wat er verwacht wordt. De uitleg en voorbeeld brieven dienen daarom heel duidelijk te zijn.

Stappenplan (Hoe werkt het?)

Stap 1

Bepaal hoeveel brieven je wilt hebben en wat de categorieën zijn van de inzichten die je hebt verzameld. Organiseer een groepsbijeenkomst of een manier om individuele brieven te ontvangen. In tijden van Corona kunnen online tools zoals Zoom, Skype en bongo gebruikt worden.

Stap 2

Vraag iedere deelnemer een breakup letter te schrijven voor het merk of product waarmee zij ontevreden zijn geweest in hun ervaring/perceptie.

Stap 3

Vraag de deelnemers een love letter te schrijven voor het merk of product waarmee zij tevreden zijn geweest in hun ervaring/perceptie.

Stap 4

Verzamel je team en doorloop alle brieven. Probeer de overeenkomsten tussen de brieven te vinden en kijk welke elementen de relaties het meest beïnvloeden. Maak daar een lijst van en geef ze een waardering in termen van belangrijkheid voor uw ontwerp.

Resultaten

Hiernaast ziet u twee voorbeelden van hoe een love en breakup letter eruit zou kunnen zien. De tweede afbeelding is een voorbeeld van een love letter waarbij een consument van coca cola heel tevreden is met de smaak van drank etc..

De derde afbeelding straalt de woede en ontevredenheid van een gebruiker van ‘Studfinder’ uit. Dit is een voorbeeld van een breakup-up letter waarbij de gebruiker alle (meeste) aspecten beschrijft waarom hij/zij de dienst van ‘Studfinder’ niet goed vindt.

Tips & tricks

  • Maak duidelijk aan de participanten hoe de methode werkt en wat er van de participanten precies wordt verwacht.
  • Bespreek de gemaakte keuzes in de brieven door participanten met iedere participant die mee heeft gedaan te laten praten. Denk hierbij aan de keuzes van waarom een participant een product/dienst niet/wel goed vindt.  Dit kan leiden tot interessante inzichten en discussies.

Gerelateerde methode

  • Auto-etnografie

Literatuurlijst

Olaf Driessen, Bastiaan van Wielink & Sajjad Ali