Living room of the future

Een nieuwe manier om TV programma’s in de huiskamer te ervaren.

Aangereikt door:

Paul Coulton

Samenvatting

Tegenwoordig kijken er steeds minder mensen televisie, veel mensen kijken hun series nu op Netflix en volgen het nieuws via het internet. Hierdoor gaf het Research en Design team van BBC de opdracht aan Paul Colton om een nieuwe methode van televisie kijken te ontwikkelen. Om een nieuwe manier te ontwikkelen heeft Paul met zijn team gekeken vanuit een “what-if?” perspectief. Dit zorgde voor veel inzichten waardoor het eind resultaat is gevormd.

Hoe werkt het?

Eerst begonnen ze te kijken naar relatief nieuwe methode om een programma aan te bieden. Ze begonnen met interactive storytelling. Tijdens dit onderzoek kwam net Black mirror: Bandersnatch uit. In deze serie kan de kijker op bepaalde punten een keuze maken wat invloed heeft op de loop van het verhaal.

Verder hebben ze gekeken naar Perceptive media en IoT storytelling. Bij Perceptive Media blijft het verhaal hetzelfde, alleen wordt het aangepast aan persoonlijke data van de kijker. (Muzieksmaak, gemoedstoestand, lokaal weer). Bij Iot Storytelling blijft het verhaal juist hetzelfde, maar verandert de ruimte waar je het kijkt aan de hand van actuatoren. Denk bijvoorbeeld aan licht als output.

De vorige methoden bestaan al. Paul en zijn team wilden een volledig nieuwe ervaring ontwikkelen. Dit hebben ze gedaan door bovenstaande methoden zo goed als mogelijk samen te voegen. Dit hebben ze Living Room of The Future (LRoTF) genoemd.

Bij LRoTF worden zowel Perceptive media als IoT Storytelling toegepast. Dat houdt in dat er voor elke gebruiker een persoonlijke ervaring gemaakt kan worden. Dit willen ze doen door een film op te breken in ‘objecten’. Deze objecten zijn bijvoorbeeld: videofragmenten, muziek, geluidseffecten of videofilters om een bepaalde stemming over te brengen.

Hun werk moest mensen ook bewust maken over privacy omdat er veel data van de huiskamerbewoner gebruikt wordt. Dat maakte ze inzichtelijk door bijvoorbeeld een print van de data te maken voordat deze vernietigd zou worden.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is met name een discussie starten. Want het gaat over een toekomstige situatie, wat nog niet gerealiseerd is. Door de “What-if” onder de loep te leggen, kregen Coulton en zijn team veel inzichten over hoe mensen over bepaalde scenario’s dachten. Hierbij kwamen punten naar voren waardoor mensen het juist wel of juist niet goed vonden. Bijvoorbeeld het feit dat mensen graag series met elkaar willen nabespreken. Dit was iets waar het team geen rekening mee had gehouden.

Uitvoering onderzoek

Dit onderzoek is gedaan door de future scenario zo goed mogelijk na te maken. Er werden diverse apparaten aangestuurd door “LRoTF”. Denk hierbij aan LED, ventilatoren, temperatuur en beeld. Deze methode heeft iets weg van de methode ‘the Wizard of Oz’. De gewenste situatie wordt nagebootst om zo een zo goed mogelijk beeld te geven. Tijdens dit onderzoek gingen mensen kijken naar een korte film om een idee te krijgen wat LRoTF inhoudt.

Gebruikte materialen

De materialen gebruikt voor dit onderzoek zijn te verdelen in verschillende aspecten. Er was meubilair nodig om een woonkamer idee te creëren. Verder waren verschillende schermen en actuatoren nodig om het LRoTF te realiseren. ( LED, beeldschermen, ventilatoren)

Verzamelde data

De verzamelde data is het resultaat van de discussies met de testpersonen. Participanten vonden het idee van een unieke kijk ervaring mooi, alleen vroegen ze zich af of er nagedacht was over de privacy hiervan. Net als de eerder genoemde uitkomst, het nabespreken van een serie of film is onderdeel geworden van het kijken van een serie of film.

Voor en nadelen

Voordelen

  • discussies starten over niet bestaande situaties (door What if? centraal te stellen)
  • Unieke filmervaring voor iedere gebruiker aan de hand van persoonlijke data. (Bijv. geslacht, leeftijd, nationaliteit, muzieksmaak)

Nadelen

  • Het blijft altijd conceptueel
  • Kijkers kunnen niet napraten over een gebeurtenis in een serie, omdat dit bij iedereen anders is.
  • Privacy is nog te vaag

Studenten van de minor 2018/2019