Design Through Participants

Designing alarm clocks for the morality of sleep and rest.

Aangereikt door:

Anne Spaa

Samenvatting

In het geschreven paper van Anne Spaa worden er twee alarmklokken besproken die zijn ontworpen om het welzijn te respecteren en de ethiek van gebruikersobject en ontwerper-objectrelaties te verbeteren.

Design Trough Participants

Deze methode is gebaseerd op de kennis en ervaringen van participanten. Deze participanten gebruiken de producten voor een aantal dagen en reflecteren op de producten waardoor de onderzoeker/ontwerper het product kan verbeteren.

7 1/2

7 1/2 is een klok die ontworpen is door het welzijn van de mens. Deze klok is ontworpen door de methode Design Though Participants. Bij deze klok gaat er na precies 7 1/2 uur het alarm af. Dat betekend dat de gebruiker de juiste hoeveelheid gezonde slaap heeft gekregen.

“ ‘7½’ runs for exactly seven-and-a-half hours, regardless of when it was started, allowing a healthy amount of sleep.”

– Anne Spaa

Weekend alarm

Weekend alarm is een klok die ontworpen is zodat de gebruiker zich kan concentreren op het weekend. Doordeweeks is dit een normale klok, maar wanneer de klok 17:00 slaat op vrijdag middag verandert de klok in een spiegel. Het belangrijkste wat de klok duidelijk wilt maken is dat tijd in het weekend niet uitmaakt en dat je dan je rust moet pakken.

“Clocks should facilitate sleep and rest.”

– Anne Spaa

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is het verbeteren van de nachtrust van de mens. Doordat de klokken de gezonde hoeveelheid tijd slaap geven, kan het welzijn van de mens verbeterd worden.

Uitvoering onderzoek

De participant krijgt het product voor een periode tussen de één of twee maanden. Voordat deze participant begint bij het testen wordt de participant uitgezocht op levensstijl en wordt er gekeken zijn zijn of haar welzijn. Door hier rekening mee te houden kan daar extra naar gekeken worden en extra over gesproken worden tijdens de discussie naderhand met de participant die onderhand een expert is geworden over het product. Om te zorgen dat de participant elk detail naderhand kan vertellen wordt er aan de participant gevraagd of hij/zij een dagboek bij wilt houden over zijn gedachtes en gevoel.

Onderzoeksfase

Deze methode vindt plaats op het moment dat er al een prototype bestaat. Dit prototype moet getest worden bij de gebruikers. Deze gebruikers reflecteren terug bij de onderzoeker/ontwerper. De participanten delen hun ervaringen waardoor de producten verbeterd kunnen worden. Door de gebruikers mee te laten denken over de problemen kunnen er nieuwe inzichten ontstaan en wordt er rekening gehouden met het onbekende voor de onderzoeker/ontwerper.

Duur van methode

Om deze methode goed uit te voeren moeten de participanten het product voor een langere tijd gebruiken om te zorgen dat ze de beste reflectie kunnen geven op het product. Ze moeten genoeg ervaring op doen over het product waardoor ze als experts beschouwd kunnen worden. Doordat het dan experts zijn kunnen er nuttige discussies gevoerd worden die ook een tijdje kunnen duren. Het beste zou zijn als het testen ongeveer één of twee maanden duurt. Hierdoor kan je een vooruitgang zien bij de welzijn van de participant.

Gebruikte materialen

Tijdens deze methode kunnen de benodigdheden verschillen. Dat ligt aan het product die ontworpen wordt. Tijdens deze methode is een participant belangrijk. Deze participant moet het liefst een vast ritme hebben als het gaat om werk. Hiermee wordt bedoelt dat de participant elke dag dezelfde tijden heeft.

Verzamelde data

De data die verzameld wordt is kwalitatief. Het zijn ervaringen en meningen van mensen die het product voor een periode getest hebben. Deze informatie kan leiden tot nieuwe inzichten.

Moeilijkheidsgraad

De moeilijkheidsgraad van deze methode is redelijk gemiddeld. Het proces van voor deze methode afspeelt is veel ingewikkelder. Dat komt vooral omdat dat proces veel meer onderzoek nodig heeft dan deze methode. Deze methode is vooral gebaseerd op de participant en zijn ervaringen met het product.

Positieve en negatieve aspecten

Positief

  • Doordat er meerdere mensen betrokken worden, ontstaan er meer inzichten.
  • Het product kan na deze methode verbeterd worden.
  • Na deze methode kan er rekening gehouden worden met het onwetende gebied van de onderzoeker/ontwerper.

Negatief

  • De participant kan het dagboek niet geheel bijhouden, hierdoor kan de discussie niet tot de gewenste resultaten leiden.
  • Als het proces voor deze methode niet geheel is uitgevoerd, kan deze methode niet tot het uiterste uitgevoerd worden.
  • Als de participant de klokken niet gebruikt zoals ze ontworpen zijn kan het de resultaten beïnvloeden.

Methode uitwerking

Nadat de discussie heeft plaats gevonden wordt dezelfde methode vaker gebruikt bij meerdere participanten. Hierdoor kan je meer valkuilen ontdekken en heb je inzichten van meerdere mensen. Als al deze testen zijn uitgevoerd worden de inzichten naast elkaar gelegd en wordt er gekeken naar oplossingen voor problemen die opgevallen zijn bij de participanten.

Resultaten en bevindingen

De resultaten worden bekeken door de onderzoekers en ontwerpers van de producten. Voor de obstakels die tegen gekomen zijn worden oplossingen voor bedacht. Na deze oplossingen toe gepast te hebben wordt deze methode opnieuw toegepast zodat het product optimaal ontworpen is voor de meeste gebruikers.

Tips & tricks

Een tip is dat de participant in de gaten gehouden moet worden. Jij als onderzoeker/ontwerper moet wekelijks een afspraak maken met de participant om te kijken of hij/zij de test op de juiste manier uitvoert.

Gerelateerde methode

  • Prototyping
  • Expert interviews
  • Diary study

Geschreven door: Dionne Heezius