Anticipatory Design Kit

Dé Toolkit om de toekomst op een andere manier te benaderen.

Aangereikt door:

Tangity

In het kort

De Anticipatory Design Toolkit is een toolkit ontworpen door het ontwerpbureau Tangity. De toolkit is gebaseerd op Speculative Design en wordt daarom ook wel de Speculative Design Toolkit genoemd. Speculative Design is een vorm van design waar het vooral gaat over het aankaarten van problemen in een omgeving of maatschappij. Dit kan gedaan worden door middel van een design proces of een systeem.

Door met deze toolkit te werken, kan je het werken in een project met AI beter en duidelijker maken. Verschillende design approaches werken op verschillende manieren en hierbij komen vaak ook ethische kwesties en risico’s mee.

Een grote vraag die sinds de opkomst van AI, Mixed Reality, VR, etc. al gevraagd wordt is of deze processen ook ethisch verantwoord zijn, en hoe dit gecontroleerd kan worden.

Doel van de methode

De toolkit is ontworpen als een makkelijk bruikbare tool die de communicatie tussen ontwerpers en AI experts kan faciliteren. Door de toolkit te gebruiken werk je soms in discussie’s en soms deels individueel naar ideeën en gespreksonderwerpen toe. Zo kom je op belangrijke punten, en kom je zelfs nog dingen tegen waar je nog niet over nagedacht had. Als de toolkit is ingevuld hoopt Tangity dat je een stap verder kan zetten in het ontwerpproces en door middel van de toolkit to-do’s op hebt kunnen zetten om verder onderzoek te doen, wat kan leiden tot het divergeren in het proces.

Wanneer doe je deze methode

Er zijn meerdere momenten dat deze methode ingezet kan worden. Tangity benoemt zelf dat de volgende drie momenten waarschijnlijk de meest logische momenten zijn om aan de toolkit te beginnen.

1) Research

Als je begint aan research, kan het zijn dat er al een plan, richting of doel is. Maar, vooral als je met meerdere beroepsvelden werkt, kan het lastig zijn om dit af te stemmen. Tangity raad dan aan de toolkit te gebruiken om doelen duidelijker vast te stellen zodat ieder lid van het team weet wat er verwacht wordt.

2) Bij het starten van een compleet nieuw project

Wanneer het tijd is om in het diepe te springen en aan een compleet nieuw project te beginnen, kan de toolkit ook juist een goede start zijn. Samen met het team kan je door middel van de toolkit goed zien wat de beginnende doelen zijn. Ook kan je meteen kijken naar of het project verantwoord voor de toekomst is.

3) Wanneer het product of de service gevalideerd moet worden

De toolkit is ook erg fijn om te gebruiken als het juist gaat om de duurzaamheid van een ontwerp of product. Gaat het lang mee? Is het iets dat de gebruikers gaat helpen? Is het een gepast product voor de toekomst? En meer vragen vallen er te stellen. Juist rond het einde van een project, wanneer je voor de laatste keer wilt itereren en verbeteren, kan het goed zijn om deze toolkit te gebruiken. Het is fijn, want door de templates en vragen in te vullen kan je ook weer herinnerd worden aan de key-values waar jee mee startte aan het begin van het project. 

Hoe werkt het

Wat heb je nodig

Het is vrij simpel, naast de leden van het team heb je namelijk alleen nog maar een miro board met de templates er op nodig (deze kan je overnemen en op een eigen bord plaatsen).

Je kan er natuurlijk voor kiezen om de templates uit te printen op A4 of A3 papier, maar vooral nu er nog een pandemie heerst, werkt het ook heel goed als iedereen thuis in Teams of Zoom zit en op hun eigen scherm meekijkt en -werkt.

Wat doe je vervolgens

Vervolgens doorloop je alle templates. Sommige stukjes vragen eerst 5-10 minuten individueel, en willen dat je daarna samen dingen bespreekt. Andere stukken doe je compleet samen. Het wordt telkens goed en duidelijk uitgelegd wat de bedoeling is. Hierdoor kunnen zelfs mensen die geen ervaring hebben in Miro of niet van de designer-tak van het project zijn meewerken aan de oefening.

Welke resultaten heb je aan het eind van deze methode?

De laatste set templates wordt ook het mission report genoemd. Hier werk je een aantal belangrijke dingen uit:

  • Je werkt een Actionable Future uit.
    • Je kiest een jaartal (aanbevolen: 2030) en gaat een soort van samenvattende vragenlijst beantwoorden. 
  • Ook werk je samen met het team een recommendations report uit.
    • In sticky notes worden hier alle bevindingen benoemd die van belang zijn. 
  • Daarna stel je samen met het team Three Steps To Chase The Future op.
    • In deze drie stappen schrijf je op wat je vervolgens gaat doen. 

Je krijgt dus als resultaat een lijst met overzichtelijk het doel van het product, een soort muur met bevindingen die waardevol zijn om te onthouden en tot slot een hele duidelijke lijst met drie stappen om te ondernemen.

Hoe lang duurt deze methode?

Het invullen van deze templates duurt geen weken. Je kan met het team besluiten om er bijvoorbeeld één of twee dagen echt aan te werken en er een soort heisessie van te maken. Dit werkt beter dan voor twee weken elke middag om half 4 er anderhalf uur aan bezig zijn.

Moeilijkheidsgraad

Deze methode is niet zo zeer echt lastig of gecompliceerd. Soms moet je alleen wel even goed nadenken over jouw antwoord. Het hangt ook van het project of product af, want als dat nog vaag is, kan wat je wilt opschrijven ook vager zijn. Over het algemeen is deze methode goed te doen! Daarnaast is er juist voor de momenten dat je het zelf even niet weet goed dat je er over kan brainstormen en discussiëren.

Voordelen en nadelen

Voordelen

  • De templates zijn allemaal al uitgewerkt, je hoeft het alleen nog in te vullen.
  • Miro, het online platform waar in gewerkt wordt met de templates is gratis.
  • Als je klaar bent heb je een duidelijk actieplan en een paar duidelijke actiestappen om te zetten.

Nadelen

  • Alles is in het Engels, dit kan een nadeel voor sommigen zijn.
  • Miro kan een laptop slomer maken, waardoor het werken hiermee niet altijd even fijn is.

Gerelateerde methodes

Speculative Enactment – Ook een Speculatieve Ontwerp Methode (http://www.creativeresearch.nl/speculative-enactment/)

Living Room of the Future – Vanuit de ‘What If’ werken (http://www.creativeresearch.nl/living-room-of-the-future/)

Over Ethiek en Design (http://www.creativeresearch.nl/ethiek-en-design/)

Bronnen

https://www.invisionapp.com/inside-design/speculative-design/

https://miro.com/miroverse/anticipatory-design-toolkit/

https://medium.com/tangity/ai-design-toolkit-preventing-ethical-issues-rather-than-trying-to-fix-them-afterwards-77860e237fb1

Iris van Ollefen