Crafting Bioplastics

Materially reconfiguring everyday food practices

Samenvatting

Tijdens dit onderzoek hebben ze uitgezocht hoe je zelf zonder enige kennis bioplastic kan maken. Hier hebben ze mee ge-experimenteerd door verschillende objecten te maken van bioplastic, zoals bestek, kommetjes in combinatie met eten, reperaties enz. Ze hebben tijdens dit onderzoek meerdere methodes gebruikt: iterative prototyping, research lab in the wild en workshop.Ook hebben ze een DIY recept gemaakt, zodat iedereen thuis bioplastic kan maken. En dit allemaal om mensen bekend te maken met bioplastic.

Doel van dit onderzoek

Door dit onderzoek uit te voeren wilden de onderzoeks voor zichzelf ontdekken wat er voor nodig zou zijn om bioplastic te maken zonder voorafgaande ervaring of specialistische kennis.

Verder wilden ze mensen bewust maken van de alternatieven van plastic. Overal in onze huizen, het voedsel, oceanen en op de wereld is plastic en dat is een probleem.

Gebruikte materialen

  • Recepten om bioplastic (of andere materialen) te maken
  • Veel geduld
  • Materialen gemaakt van bioplastic
  • Expositie mogelijkheden
  • Voor dit onderzoek heb je in ieder geval meerdere onderzoekers nodig. Het is lastig om veel in je eentje te experimenteren. Door veel participanten te regelen, kun je meer inzichten naar voren krijgen.

Verzamelde data

Met deze methodes kun je kwalitatieve gegevens verzamelen. Door deze methodes te gebruiken, verzamel je inzichten die je verder kunt gebruiken in het proces.

Methode uitgebreid

‘The use of plastic is problematic, but hard to change’

Resultaten en bevindingen

Voor dit onderzoek hebben ze een hoofdvraag samengesteld die ze wilden gaan onderzoeken: ‘ Hoe kunnen we de stroming van materiaal productie rondom voedselwaren ombouwen naar ecologische verantwoordelijke producten met als hoofdaspect servies? ‘

Allereerst hebben ze een vooronderzoek gedaan naar DIY bioplastics. Hierbij vonden ze twee mogelijke type DIY recepten:
1. Recepten met stapsgewijze instructies, ingrediënten en hoeveelheden.
2. Recepten met de ingrediënten, maar zonder hoeveelheden, informatie over elasticiteit enz.

Ze zijn begonnen met iterative prototyping. Dit was bedoelt om een collectie van bioplastic te maken voor het publiek. Een voorbeeld hiervan is het bioplastic bestek. Ze moesten hierbij het proces: mal maken –materiaalverkenning – koken – gieten in mal, volgen.
Uiteindelijk hebben ze na veel uitproberen een eigen DIY recept te maken. Hierin staat vermeld hoe je een mal kan maken, welke materialen je nodig hebt en hoe wat het proces van het maken van bioplastic is.

Daarna zijn ze nog gaan experimenteren met bioplastic en voedsel. Hiervoor gebruikten ze vacuüm-geperste vormen en werkten ze met bijv. koffiedrap en gedroogde sinaasappelschil. Ze keken hierbij vooral naar de textuur en geur.

Vervolgens zijn ze een research lab in the wild begonnen. Ze wilden onderzoeken of bezoekers bereid zijn zich in te zetten voor de processen, kijken wat mensen van het idee vonden en of ze nog problemen tegen kwamen. Tijdens de researchlab waren de bezoekers overtuigd van de look en feel, maar niet overtuigd van de functionaliteit en vervangbaarheid.

Ook hebben ze een workshop gehouden op het Food+ evenement gehouden. Hier wilden de onderzoekers de DIY instructietesten testen (ze hadden namelijk meerdere varianten). Ze wilden kijken hoe mensen zich bezig houden met bioplastic en gingen observeren, advies geven en assisteren in het proces. Hier hebben de participanten onder anderen eetbaar bestek van pizza deeg of taartbodems gemaakt. Hierbij kwamen nog interessante inzichten naar voren. Ook experimenteerde de participanten met het repareren van glaswerk (zoals een koffiepot), sieraden maken en kruiden te stoppen in de bioplastic. De kruiden zouden een extra smaak aan het eten geven.

Uiteindelijk hebben ze nog een boek samengesteld,  Foodforthought– your DIY guide for creating bioplastics, waarin recepten, materialen, een sample box, het probleem en hun ervaring staan. Ze wilden vooral de nieuwsgierigheid trekken.

Positieve en negatieve aspecten

+  Speculatie ondersteunt nieuwe praktijken
+ Door de participanten te betrekken bij het proces, kun je tot vele nieuwe inzichten komen.
+ Iedereen komt meer te weten over een bepaald onderwerp.
– Speculatie vertraagd wel het proces
– Je moet rekening houden met implicaties tijdens het uitproberen
–  Materialen kunnen een ingewikkeld en onvoorspelbaar karakter hebben.

Gerelateerde methodes en onderzoeken

Co-creatie: Met de methode co-creatie discussier je samen met de participanten over een bepaald onderwerp en betrek je de participanten in het ontwerpproces.
Expo: Door het werk in de spotlights te plaatsen, kun je horen van anderen wat ze er van vinden.

Studenten van de minor 2018/2019