Transition design

A way to sustainability

Aangereikt door:

Stina Wessman

Samenvatting

Deze methode haakt aan op lange termijn visies en op de erkenning dat er behoefte is aan oplossingen die zijn geworteld in nieuwe, meer duurzame sociaaleconomische en politieke paradigma’s. Het huidige systeem kan weerlegt zodat gekeken kan worden hoe het in de toekomst radicaal anders kan. Daarbij kan gedacht worden aan wetten, gewoontes, individuen of objecten die normaal zijn geworden in de samenleving.

Dit is een design method die vaak wordt toegepast op onderwerpen die al veel ter sprake zijn gekomen en waar nog geen duidelijke oplossing voor is zoals het streven naar een duurzame samenleving. Dat is een proces dat samenhangt met andere design methodes en dat kan veel tijd in beslag nemen.

Doel van het onderzoek

  1. Visie: Bekijk welk onderwerp je onderhanden wil gaan nemen. Dit kan een onderwerp zijn waar je al mee aan de slag bent geweest of een idee die je al een tijdje in je hoofd hebt maar nog nog niks van af weet. Vaak is dit een onderwerp die al veel wordt besproken in de samenleving en die fundamenteel niet goed of lekker in elkaar steekt.
  2. Onderzoek: Ga informatie opzoeken over dit onderwerp. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen (desk research).
  3. Vraag: Vraag deskundigen naar dit onderwerp. Zij hebben vaak een kennis over het onderwerp, waar je zelf nog niet eens aan had gedacht. Doe dit bijvoorbeeld door middel van een interview.
  4. De theorie van verandering: Ga kijken welke mensen uit andere velden jou bij dit onderwerp kunnen helpen. Ga dus niet direct naar de voor de hand liggende personen toe. Zoek mensen van verschillende disciplines op.
  5. Houding en mindset: Door al deze soorten informatie te informeren, ga je een andere houding aannemen naar het huidige systeem. Brainstorm voor jezelf maar ook met personen uit de vorige stappen waar je onderwerp naar toe kan leiden. Kijk niet naar wat niet kan, verzin allemaal gekke mogelijkheden.
  6. Nieuwe design weg: Kijk hoe je op een nieuwe manier jouw onderwerp kan designen, maar ook door te kijken naar bijvoorbeeld nieuwe technologieën.
  7. Design: Maak je idee tot werkelijkheid. Dit mag zeker een prototype zijn en hoeft nog echt niet allemaal zo te werken zoals je het in je hoofd hebt. Wanneer het maken niet haalbaar is probeer het te “faken” een goed voorbeeld hiervan is de methode “wizard of Oz”.
  8. Test: Test jouw idee/prototype op de doelgroep.
  9. Evalueer: Evalueer voor jezelf of jouw idee de nieuwe manier kan zijn. Bespreek dit ook met je doelgroep en deskundigen. Documenteer deze bevindingen.

Deze methode een hulpmiddel voor verkenning. Wees dus niet bang wanneer iets niet aanslaat bij andere mensen. Niet iedereen zal positief zijn, maar dat zijn ook bevindingen. Deze methode is ook een gereedschap om mensen een ander inzicht te laten zien en over een bepaald onderwerp te laten nadenken.

Deze methode wordt als moeilijk ervaren. Het is een tijdrovend proces, waarbij het vaak gaat om complexe vraagstukken.

Er zijn deskundigen nodig om inzichten te verkrijgen van experts op jouw gekozen onderwerp. Deze personen weten vaak al veel over het onderwerp en kunnen jou hier bij helpen.

Het is mogelijk om de methode alleen uit te voeren. Het meest ideale is dat er drie andere personen bij zijn voor de brainstormsessie, zodat je ideeën uit verschillende hoeken kan verkrijgen. Wanneer je werkt met apparaten die nieuw voor je zijn is het inschakelen van een deskundige een optie.

Tips & tricks over de uitvoering

  • Probeer uit je comfort zone te stappen. Denk niet in “ja, maar…” maar in “ja, en…”.
  • Schets je idee eerst uit op papier.
  • Wees open en eerlijk als je binnen een groep werkt.
  • Bekijk jouw onderwerp vanuit meerdere invalshoeken.
  • Kijk naar andere radicale toekomstperspectieven, misschien helpt het je beter concentreren naar waar je naar toe kan gaan.

Verzamelde data

Met deze methode kun je kwalitatieve gegevens verzamelen. Door deze methode te gebruiken, verzamel je inzichten die je verder kunt gebruiken in het proces van jouw onderzoek.

Positieve aspecten

+ Er kunnen veel verschillende inzichten worden gegenereerd, waardoor je meerdere kanten op kan. 
+ Door samen te werken kom je op ideeën waar je zelf misschien alleen nooit op was gekomen.
+ Je bent relatief vrij om deze methode toe te passen op jouw onderwerp. Met wat creativiteit, kan je deze methode goed gebruiken.
+ Het leren kijken naar jouw onderwerp op een andere wijze. Het haalt je uit je comfort zone.
+ Het eindresultaat is een goede conversation starter. 
+ Een manier op vrij complexe onderwerpen onder handen te nemen.

Negatieve aspecten

– Het zoeken van geschikte personen die jou kunnen helpen in het proces.
– Methode kan veel tijd in beslag nemen.
– Je bent bezig met een radicaal toekomst perspectief. Houdt er rekening mee dat mensen angstig kunnen zijn of weerstand bieden tegen jouw idee, omdat ze het niet helemaal begrijpen.

Gebruikte materialen

  • Materialen waarmee jij een prototype/artefact kan gaan opbouwen.
  • Computer voor deskresearch.
  • Post-its voor de brainstormsessie.

Gerelateerde methodes

Speculative design
Speculative design maakt gebruik van het creëren van artefacten voor een toekomstig scenario, gebaseerd op de huidige trends. Kortom, het gaat over het testen van het huidige idee in een toekomstig scenario en het dan terugbrengen naar Hier en Nu. Dit stelt ons in staat de impact van onze acties te begrijpen en een debat en een kritische reflectie op gang te brengen. Speculatief ontwerp helpt om dingen te onthullen die op dit moment voor ons gebeuren, maar die we nooit op een andere manier hebben kunnen omkeren.

Studenten van de minor 2018/2019