24H Probes Methode

Aangereikt door:

Marije Kanis en Berber Nauta van het Lectoraat Digital Life.

Samenvatting

Dit is een co-creative onderzoek waarbij jij als onderzoeker inzichten verkrijgt over de probleemstelling en doelgroep door de participanten een door jou samengestelde toolkit te overhandigen. Deze toolkit kan bijvoorbeeld bestaan uit verschillende schriftelijke, fysieke en/of mentale opdrachten waarvoor de participanten 24 uur de tijd krijgen om deze uit te kunnen voeren.

‘Een Probe kun je zien als een object dat een participant meeneemt in haar of zijn dagelijks leven en waarmee data wordt verzameld over dat dagelijkse leven. Dit kan automatisch, digitaal verlopen, maar vaak ook wordt er actief input gevraagd van de participant.’ ~ Berber Nauta

 

Doel van de methode

Het doel van de methode is dat jij als onderzoeker persoonlijke informatie verzamelt over je doelgroep doordat je participanten actief deelnemen aan het onderzoek. Je krijgt hierdoor meer inzichten over het verhaal achter het antwoord. Informatie die je mogelijk verkrijgt zijn gewoontes, gedragingen, wensen en irritaties.

 

Hoe werkt het?

Stap 1: Je gaat nu als onderzoeker je probleem en doelgroep definiëren. Aan de hand van je probleem en doelgroep stel je een toolkit samen, je probes. De toolkit is als het ware de opdracht die jouw doelgroep gaat uitvoeren.

 

Benodigdheden

Stap 2: Welke probes heb je nodig om inzichten te kunnen krijgen van je doelgroep? Maak een lijstje aan met de materialen waarvan je denkt dat jouw participanten die nodig zullen hebben om je opdracht uit te kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan een werkboekje met vragen, een camera, verf, potlood én/of pen.

 

Participanten

Stap 3: De volgende stap is het uitreiken van de door jouw samengestelde toolkit aan je participanten. De participanten zijn de doelgroep die je in stap 1 hebt gedefinieerd. Maar hoe bereik je deze doelgroep? Hoe vind je participanten die bereid zijn om mee te werken aan jouw onderzoek? Dit is afhankelijk van jouw doelgroep. Vraag jezelf af hoe je je doelgroep het beste kunt bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van een vragenlijst/ enquête of schakel de hulp in van social media. Voorbeeld: stel je houdt een onderzoek naar bejaarden, stuur dan een vragenlijst door naar een bejaardenhuis of verzorgingshuis. Heb je je participanten gevonden? Reik dan je toolkit uit.

 

Tijdsduur

De tijdsduur van het onderzoek is afhankelijk van de hoeveelheid inzichten die je wilt verkrijgen en op welke termijn je deze inzichten wilt verkrijgen. Dit kan verschillen tussen uren, dagen, weken, maanden of zelfs jaren. Zelf hebben wij dit onderzoek in 48 uur uitgevoerd. Dit houdt in dat wij maar 24 uur de tijd hadden om het onderzoek voor te bereiden en dat de participanten hierna 24 uur de tijd kregen om de toolkit uit te voeren. Houd er rekening mee dat wanneer je je onderzoek doet in een kort tijdsbestek je dan mogelijk beperkt bent tot een aantal participanten. Zelf hebben wij binnen 24 uur maar 6 participanten gevonden die bereid waren om mee te werken aan het onderzoek. Een goede voorbereiding is het halve werk.

 

Analyseren

Stap 4: Je ontvangt de probes terug van je participanten. Je gaat deze nu analyseren.

 

Uitvoering  (Voorbeeld)

Naar aanleiding van een probleem wordt dus een toolkit gecreëerd waarin verschillende probes zitten. Ons ‘probleem’ was ‘het welzijn van studenten in corona tijd’. De probes die wij hiervoor hebben gebruikt zijn een dagboekje, verf, een activiteitenkaart en een tips & tricks kaart.

Deze probes dienen als bruikbare materialen om tot informatie van de participant te komen. In ons geval wilden wij erachter komen of het welzijn onder studenten is veranderd in corona tijd  zodat wij een aanzet kunnen geven om hun welzijn mogelijk te verbeteren.

 

Uitreiken van de toolkits

Na het uitreiken van onze toolkits hebben wij de participanten uitleg gegeven. Ook zou je een test ronde kunnen houden waarin wordt gekeken of de participanten begrijpen wat er moet gebeuren (doordat wij een beperkt hoeveelheid tijd hadden en wij de corona-maatregelen in acht moesten nemen, hebben wij dit helaas niet uit kunnen voeren). Vervolgens zijn de participanten aan de slag gegaan voor 24 uur. Ze hebben de opdrachten uitgevoerd door deze vanuit hun gedachten te visualiseren door het invullen van het bijgeleverde dagboekje.

Wanneer alle participanten klaar waren ontvingen wij de ingevulde probes terug. Hierna volgde er een co-creatie ronde, hier kan iedereen samen reflecteren op hun werk. Hierdoor volgen vaak interessante inzichten doordat jij als onderzoeker dieper ingaat op de geleverde informatie (doordat wij een kort tijdsbestek hadden, hebben wij enkel digitaal contact opgenomen over eventuele onduidelijkheden). Vervolgens hebben wij alle data verzameld in een document en zijn wij deze gaan analyseren.

 

Evaluatie en resultaten

Bij het evalueren/ analyseren van de data zijn wij op zoek gegaan naar inzichten. Wij hebben bijvoorbeeld gekeken naar zowel de overeenkomsten als verschillen. Bij het kwantitatieve gedeelte hebben wij gekeken naar gemiddelde scores en op basis hiervan hebben wij conclusies getrokken.

 

Welke data kun je verzamelen?

Met probes verzamel je data over het dagelijks leven van mensen. Wat voor data je wilt verzamelen hangt natuurlijk af van jouw doelgroep/ probleem. Voorbeelden van data die je kunt verzamelen zijn: emoties (hoe voelt de doelgroep zich?) en acties (welke acties voert de doelgroep uit?).

 

Moeilijkheidsgraad

Ook de moeilijkheidsgraad van het onderzoek is afhankelijk van de hoeveelheid inzichten die je wilt en op welke termijn je deze inzichten wilt verkrijgen. De tijdsduur en het probleem van je onderzoek kan verschillend zijn omdat elk onderzoek anders is. Vraag je van tevoren goed af wat je wilt meten, wat je hiermee wilt bereiken en in welk tijdsbestek je dit wilt behalen. Wat je wilt bereiken, moet dat haalbaar zijn voor de participant binnen een dag, een week of een maand? Ook bepaal jij welke antwoorden je wilt krijgen van je participanten. Stel je probes samen waardoor jij deze antwoorden verkrijgt. Doe je dit niet, dan is je onderzoek misschien wel voor niks geweest. Dus onthoudt goed, een goede voorbereiding is het halve werk.

 

Voor- en nadelen

Voordelen

  • Geeft een duidelijk en gedetailleerd beeld van participanten. Je ontvangt namelijk veel persoonlijke informatie van hen.
  • De participanten krijgen vrijheid om op eigen manier hun verhaal te vertellen zonder al te veel restricties. 

Nadelen

  • Het voorbereiden van de probes kost veel tijd. Evenals het vinden van participanten.
  • Door de kwalitatieve input van de participant kan analyse moeilijker zijn.
  • De kans bestaat dat participanten uiteindelijk de probes niet ingevuld terug geven. En je hierdoor dus minder participanten hebt dan je had verwacht.

 

Tips en tricks

  • Geef duidelijk aan hoeveel tijd de participanten kwijt zijn aan dit onderzoek. Dit voorkomt mogelijk dat participanten gedurende het onderzoek  willen stoppen.
  • Jij bent verantwoordelijk voor het onderzoek/ de data. Geef duidelijk aan wat er met de verkregen data gaat gebeuren. Zorg er dus voor dat de participanten zich veilig voelen. Vraag de participanten bijvoorbeeld om toestemming wanneer je de data wilt publiceren.
  • Spreek een duidelijke inleverdatum af met de participanten.
  • Probeer de participanten enthousiast te maken zodat zij actief meedoen aan het onderzoek.

 

Gerelateerde methodes

Jonathan van de Geer, Kelsey van Vlaanderen en Nouel de Cneudt